En lille guide til flæser

Start med at finde en opskrift, som du kan lide. Du kan tilføje en flæse til en hvilken som helst opskrift, hvis blot du kan lide facon og pasform. Det vigtigste når du vælger din opskrift er, at den har opsamlede ærmer - altså hvor der samles op i ærmegabet til ærmekanter. 

Jeg strikker en stockholm slipover mini fra Petiteknit i Isager Alpaca 2 fv. 61, holdt sammen med en Knitwedo Soft Silk Alpaca fv. magnolia

Andre gode bud på opskrifter kunne fx. Være:

 Voksen Barn

Stockholm slipover

Holiday Slipover

Debutanten Vest

 

Stockholm Slipover junior

Stockholm Slipover mini

Holiday Slipover junior

Debutanten Vest Kid

 

Strik din vest (eller krop) som opskriften foreskriver, helt frem til, at du skal samle op til ærmekanterne.

Saml op til ærmekanter, som din opskrift foreskriver. Du vælger altså blot den samme pind og sørger for at ramme det samme antal masker, som opskriften siger.  

Nu er du klar til at strikke din flæse. Vær sikker på, at du har en markør midt under dit ærme, som markerer omgangens start. Fordel nu maskerne i 3 ca. lige store dele, således at du markerer yderste (og første) tredjedel, den midterste trejdedel og den yderste (og sidste) tredjedel. De to yderste 2/3 dele er adskilt af omgangens start og den midterste trejdedel. For nemhedens og overskuelighedens skyld, kalder jeg dem fra nu blot de yderste og midterste dele. Har du masker til overs, skal du placere dem i din midterste del, det vigtigste er, at markørerne bliver placeret, så dine yderste dele består af lige mange masker. Jeg håber det giver mening for jer.

 

Flæsen bliver strikket ret på alle pinde og formes ved at lave udtagninger i den midterste del og vendepinde over de yderste dele.

Begynd ved omgangens start og strik ret over den yderste del, du er nu ved din markør og skal til at strikke din midterste del. Flyt markøren og lav din første pind med udtag således *omslag, 1 ret* gentag *-* frem til din markør og overgangen til den yderste del. Flyt markøren og strik to masker ret. Vend arbejdet, brug din foretrukne vendemaske. Strik frem til din markør, flyt markøren. Nu er du på den midterste del igen, strik ret over alle masker, men for at undgå huller i arbejdet, strikkes dine omslag drejet ret. Du er nu ved markøren og overgangen til den yderste del, flyt markøren og strik to ret, vend arbejdet og brug din foretrukne vendemaske. Strik ret frem til din midterste del. Nu skal du lave anden pind med udtagninger, det giver det fineste resultat, hvis du forskyder dine udtagninger en smule. Start derfor med at strikke 1 ret og så *omslag, 2 ret* gentag *-* over den midterste del. Du er nu igen ved overgangen til din yderste del og dermed også snart ved den første vendemaske du lavede. Strik ret frem og vend arbejdet som tidligere beskrevet 2 masker efter din vendemaske. Strik igen ret over din midterste del og strik omslagene drejet ret for at undgå huller i arbejdet. Strik ret frem til vendemasken på den yderste del og vend igen arbejdet som tidligere beskrevet, 2 masker efter din sidste vending. 

Du har nu formet din flæse og skal blot strikke ret frem og tilbage over alle masker, ved at vende 2 masker efter din sidste vending. Du vil langsomt men sikkert se din flæse vokse sig frem på pinden. Når du synes flæsen har det udtryk du er ude efter, eller du har vendt over alle masker på dine yderste dele, kan du stoppe med at lave vendemasker. Jeg er her stoppet med at strikke flæse og vendepinde med 5 masker tilbage på hver side af min omgangs start. Vær opmærksom på, at det er vigtigt, at din sidste vending er en vending fra vrang til retside. Strik ret frem til din omgangs start og strik derefter en omgang vrang over alle omgangens masker samtidigt med at der lukkes af. Så skulle du gerne have en fin flæsekant på dit arbejde. 

Når du strikker flæsen, må du ikke lade sig skræmme af, at det ser lidt voldsomt ud på pinden, det ser slet ikke så voldsomt ud, når vesten kommer op og kommer i brug. 

Med hensyn til garnforbruget vil det svinge enormt meget alt efter hvilket garn, størrelse og model du strikker, så det er svært for mig at vurdere præcist. Jeg kom fint i mål garnmængden angivet i opskriften.

Du kan også have en plan i baghånden og fx. Strikke din flæse i en anden farve, lade de yderste pinde få en kontrastfarve, eller måske en tråd glimmer også kunne være fint? Paia fra filcolana ville egne sig særdeles godt til formålet. Men prøv dig frem! Det er virkelig sjovt, at pifte en opskrift lidt ekstra op med en flæse og kan man overhovedet få for mange af dem? 🤩

Hvis du beslutter dig for at strikke en vest med flæser efter denne guide, kan du hjælpe andre med at fastslå hvor mange gram der ca. går, ved at veje din vest uden flæser, strikke flæsen og veje din vest igen og kommentere herunder, med den opskrift du har brugt, størrelse og bredden på din flæse (målt fra opsamlings- til aflukningskant på midterstykket) og det brugte antal gram - så skal jeg nok opdatere guiden her løbende, med et ca. garnforbrug 💪🏻

 

 Designer Design Størrelse Flæse i cm Garnforbrug
Petiteknit Stockholm slipover mini  6-7 år 6 cm