Flæseguide

Stærkt eftersprugt får I igen flæseguiden her - mine fummelfingre kom til at slette den originale!! Og på den måde kan man jo sige, at jeg også fandt ud af, hvor mange af jer, som savnede den

Enjoy!

 

Først skal du strikke en vest, vælg en opskrift du holder af. Jeg har brugt stockholm slipover mini fra petiteknit - men en hvilken som helt vestopskrift med ærmekanter, som strikkes på til sidst, kan bruges. Hvis du ligger inde med en opskrift på en sweater med påsatte ærmer, kan den også bruges. 

Følg din opskrift og strik ligesom opskriften foreskriver. Det er først når du kommer til ærmekanten, at denne flæseguide bliver aktuel. 

Når du strikker flæsen, må du ikke lade dig skræmme af, at det ser lidt voldsomt ud på pinden, det ser slet ikke så voldsomt ud, når vesten kommer op og kommer i brug. 

Med hensyn til garnforbruget, vil det svinge alt efter hvilket garn, størrelse og model du strikker, det derfor er det svært for mig at vurdere præcist. På eksemplet her, kom jeg fint i mål med garnmængden angivet i opskriften.

 

Du kan også have en plan i baghånden og fx strikke din flæse i den anden farve, lade de yderste pinde få en kontrastfarve eller måde en strik glimmer også kunne være fint? Paia fra Filcolana ville egne sig særdeles godt til formålet. Men prøv dig frem! Det er virkelig sjovt at pifte en opskrift lidt ekstra op med en flæse og kan man overhovedet få for mange af dem?

Når du skal samle op til din ærmekant (som nu bliver en flæsekant) skal du samle lige så mange masker op og bruge den pind, som din opskrift foreskriver. Når du har gjort det, er du klar til at strikke din flæse.

 

 

Vær sikker på, at du har en markør midt under dit ærme, som markerer omgangens start. Fordel nu maskerne i 3 ca. lige store dele, således at du markerer yderste (og første) tredjedel, den midterste tredjedel og den yderste (og sidste) tredjedel. De to yderste 2/3 dele er adskilt af omgangens start og den midterste tredjedel. For nemhedens og overskuelighedens skyld, kalder jeg den fra nu blot de yderste og midterste dele. Har du masker til overs, skal du placere dem i din midterste del, det vigtigste er, at markørerne bliver placeret, så dine yderste dele består af lige mange masker. Jeg håber det giver mening for jer.

Jeg smider lige et billede ind, så det måske giver mere mening. 

 

Flæsen bliver strikket ret på alle pinde og formes ved at lave udtagninger i den midterste del og vendepinde over de yderste dele. 

Begynd ved omgangens start og strik ret over den yderste del, du er nu ved din markør og skal til at strikke din midteste del. Flyt markøren og lav din første pind med udtag således: *omslag, 1 ret* gentag *-* frem til din markør og overgangen til den yderste del. Flyt markøren og strik to masker ret. Vend arbejdet, brug din foretrukne vendemaske. Strik frem til din markør, flyt markøren. Nu er du på den midterste del igen, strik ret over alle masker, men for at undgå huller i arbejdet, strikkes dine omslag drejet ret. Du er nu ved markøren og overgangen til den yderste del, flyt markøren og strik to ret, vend arbejdet og brug din foretrukne vendemaske. Strik ret frem til din midterste del. Nu skal du lave anden pind med udtagninger, det giver det fineste resultat hvis du forskyder dine udtagninger en smule. Start derfor med at strikke 1 ret og så *omslag, 2 ret* og gentag *-* over den midterste del. Du er nu igen ved overgangen til din yderste del og dermed også snart ved den første vendemaske du lavede. Strik ret frem og vend arbejdet som tidligere beskrevet 2 masker EFTER din føste vendemaske. Strik igen ret over din midterste del og strik omslagene drejet ret for at undgå huller i arbejdet. Strik ret frem til vendemasken på den yderste del og vend igen arbejdet som tidligere beskrevet, 2 masker efter din sidste vending.

Du har nu formet din flæse og skal blot strikke ret frem og tilbage over alle masker og vende 2 masker EFTER din sidste vending i hver side. Du vil langsomt men sikkert se din flæse vokse dig frem på pinden. Når du synes flæsen har det udtryk du er ude efter, eller du har vendt over alle masker på dine yderste dele, kan du stoppe med at lave vendemasker. Jeg er her stoppet med at strikke flæse og vendepinde med 5 masker tilbage på hver side af min omgangs start.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt, at din sidste vending er fra vrang til retside. Strik en omgang ret over alle masker strik frem til din omgangs start og luk af. 

Rigtig god fornøjelse med dine fine flæser.

Venligst Birgitte