Noget om lange strikkeprøver

Siden jeg postede et billede af en af mine lange strikkeprøver på Instagram, har jeg fået en del spørgsmål omkring dem, så jeg vil da lige fortælle lidt mere om dem. 

Jeg laver de her lange strikkeprøver - de fleste vil mene de er for store, for omfattende og for meget. Jeg vil til hver en tid påstå, at de er lige tilpas - til formålet! 

Når jeg laver de lange strikkeprøver, er det sjældent fordi jeg har et bestemt projekt i tankerne. Ofte vil jeg gerne se, hvad garnet kan, hvilke(n) pind(e) der er de(n) optimale for garnet og hvilke strikkefastheder, jeg kan få ud af garnet - hvis jeg nu var indehaver af lidt far humor, ville jeg skrive, at jeg strikkePRØVEDE garnet af ;) 

Hvordan?

Jeg starter som regel ud med at se, hvad producenten angiver af masker pr. 10 cm og hvilke pinde de anbefaler. Jeg fisker en pind frem, som er lidt mindre end dét, jeg egentlig er komfortabel med, og starter med den. Jeg tager typisk det antal masker, som producenten angiver pr. 10 cm, ligger halvdelen oveni og plusser med 8 masker, så jeg har 4 masker til kantmasker i hver side og nogle masker ekstra at give af. Jeg strikker 3 pinde ret og de 4 yderste masker i hver side forsætte som kantmasker i retriller hele vejen. For at kunne huske hvilke pinde, jeg har brugt til hvert strikket stykke, laver jeg huller i arbejdet ved at slå om pinden og strikke to ret sammen, for hver mm pinden er. Er pinden x,5 mm, strikker jeg et par masker og haver et hul længere henne på pinden - helt lavpraktisk betyder det, at hvis pinden er 6 mm, har jeg lavet 6 huller og er den 6,5 mm, har jeg lavet 6 huller, et par masker ret og så et hul igen. Ingen fancy teknik, men ret effektivt. Når jeg synes jeg har strikket nok pinde frem og tilbage på den givne pind, til at kunne se hvordan garnet arter sig, strikker jeg en retrille, skifter pind og starter ud med en hulrække og angiver den nye pind. Jeg forsætter med at gå op i pind indtil jeg ikke er komfortabel med det længere og lukker af. 

 

Nåmen hvorfor starter og slutter jeg så på pinde du ikke synes er helt optimale?

Jo det gør jeg egentlig fordi, at jeg vil prøve garnet af - indimellem sker det, at jeg ikke er helt enig i producentens anbefalinger - enten til pind eller masker pr. 10 cm. Desuden kan jeg godt sidde og tænke "hm, gad vide hvordan dette garn ville opføre sig, hvis jeg smed det på pind x og forsøgte mig med en given opskrift". På denne måde har jeg allerede testet af om det ville fungere eller være helt ved siden af. 

Indimellem sker det også, at jeg får søde henvendelser fra jer strikkere, som spørger om et givent garn kan bruges til det I har i tankerne - derfor er det meget rart, at kunne rådgive og vejlede, sådan som jeg synes garnet er bedst - i hvert fald i de tilfælde hvor jeg ikke er enig med producenten. 

 

Hvad så med de her strikkefastheder og pindstørrelse?

Strikkefasthed er individuelt - fordi jeg laver en strikkeprøve, er det ikke ens betydende med, at du på samme pind, med samme garn, får samme resultat. Punktum. 

Men

Du kan bruge mine strikkeprøver til at se, hvordan garnet ser ud når det bliver strikket i den givne strikkefasthed og om det er noget du kan lide. Pinden er selvfølgelig vejledende og du kan prøve af, om det virker for dig. 

Hvad sker der med prøverne?

Jeg gemmer dem og bruger dem som et gramsværdigt opslagsværk. Jeg sætter et maniallamærke på, hvor jeg skriver hvilken slags pind jeg har strikket på og hvilket garn jeg har strikket med - kommer du på besøg i min lille butik, vil du kunne finde dem og mærke de forskellige kvaliteter. 

 

Lidt lavpraktisk og billeder

På billederne viser jeg min strikkeprøve frem i Malou (0096) - Lang Yarns anbefaler pind 7-8 mm og 11 masker pr. 10 cm for dette garn - her startede jeg med at strikke på pind 5,5 mm og ender på pind 9 mm. Jeg bruger faktisk et helt nøgle på 50 g. 

Jeg har taget et par billeder for du bedre kan se resultatet og hvordan det egentlig ser ud, når jeg tester garnet af. 

På pind 5,5 har jeg 12 masker pr. 10 cm,

pind 7 gav mig 11 masker

mens pind 9 gav mig 9,5 masker. 

Jeg vil helt sikkert vise nogle flere af mine strikkeprøver frem og dele flere af mine erfaringer med forskellige garner her på bloggen - men hvert sit garn til sit blogindlæg. Dette var lige noget helt lavpraktisk om selve prøven og hvordan den bliver til. 

Venligst, Birgitte

Indlægget er skrevet i samarbejde med//

2 kommentarer

God idé at prøve garnet af på den måde 👍

Karen Margrethe Ur-Rehman oktober 26, 2020

Det er et meget spændende indlæg mht hvordan man kan huske pindestørrelse bla.
Jeg har strikket i mange år og har først nu begyndt m strikkeprøver. Ja det er et arbejde, men det kommer igen i sidste ende.

Annette Nielsen august 05, 2019

Skriv en kommentar

Alle kommentarer gennemlæses inden de offentliggøres